massage dvd Your Source for Massage Training DVDs head logo
Massage DVDs Massage Cream Muscles Forum Contact
Other Massage Products Massage Articles Massage Games Free Massage Videos Newsletter
 

MYOFASCIAL RELEASE QUIZ

1. Which of the following is not part of fascia?
a. collagen
b. elastin
c. ground substance
d. nerve

2. Bone, blood and fascia are all
a. made from collagen
b. connective tissue
c. endothelium

3. The ability of the ground substance to go from a liquid to a gel state is called
a. hypertrophy
b. transmography
c. thixotropy
d. polymentry

4. What function do the elastin fibers in fascia perform?
a. allow stretch
b. surround and protect collagen fibers
c. add tensile strength
d. all the above

5. When a flower wilts, it has lost its
a. collagen bonding
b. elastin binding
c. hydrostatic pressure
d. ground substance strength

6. A tensegrity structure
a. describes the human body
b. is a structure held up by the tension of the cables
c. has more dynamic integrity than a block structure
d. all the above

7. While self stretching, engaging the collagen barrier feels
a. hard
b. soft
c. tingly
d. loose

8. While self stretching, before you can stretch the fascia, first you must stretch th
a. nerve
b. muscle
c. bone
d. skin

9. Restricted fascia in the shoulder
a. can restrict movement of the wrist
b. will only affect local tissue
c. is a contraindication to bodywork
d. will always cause edema 

10. Skin rolling
a. loosens the superficial fascia
b. is a great evaluation tool
c. may be painful in areas of restriction
d. all the above

11. The proper technique for skin rolling is
a. rolling
b. squeezing
c. twisting
d. all the above

12. With a joint strain such as tennis elbow, push the fascia
a. into the joint
b. away from the joint
c. around the joint
d. Myofascial Release is contraindicated

13. Myofascial stretches must be held for 
a. 1-6 minute
b. 1-2 minute
c. 2-5 minute
d. 30 seconds 

14. The superficial anterior fascial line travels from the
a. knee cap to the psoas muscle
b. pubic bone to the diagram and down the anterior spine 
c. peronius longus to the ASIS
d. from the pubic bone up through the sternocleidomastoid muscle

15. The posterior fascial line
a. starts at the calcanius
b. ends at the occiput
c. starts at the bottom of the foot
d. ends at C7

16. What structure is not a transverse plane
a. diaphragm
b. thoracic inlet
c. pelvic floor
d. peritoneum

17. For a hunching posture release the
a. lateral fascial line
b. posterior fascial line
c. anterior fascial line
d. all the fascial lines

18. The leg pull is a good  way to evaluate for
a. joint play in the ankle, knee and hip
b. infrapatellar tendonitis
c. anterior compartment syndrome
d. pronated or supinated feet

Answers
1. d
2. c
3. c
4. d
5. c
6. d
7. a
8. b
9. a
10. d
11. d
12. a
13. c
14. d
15. c
16. d
17. c
18. a